Musik med tema ”Saccosäck”

I Sverige kallas de för saccosäckar eller sittsäckar. I USA heter de Beanbags. Men det ordet används även för de små risfyllda kuddarna som småbarn lekar med (ca 1dm*1dm). Vissa låtar med ordet Beanbag i titeln syfter uppenbarligen på småvarianterna.
Här kommer en så komplett lista som möjligt för er som älskar saccosäckar och vill lyssna på musik utifrån detta ämne.
Listan finns även som spotifylista

Saccosäck – Tjuvjakt

Rapgruppen Tjuvjakt fick ett snabbt genombrott med låten Tandtråd, som släpptes 2013. Något som de har uppmärksammats för, är deras texter som ofta hyllar det som är bra, snarare än att dissa det som är dåligt. I Hip Hop är det vanligt att det är just tvärtom.

 

I just låten Saccosäck fångar de den där sköna känslan med att sitta i sin saccosäck – kanske dock lite för skönt, enligt många. Istället för att festa och träffa tjejer prioriterar rapparen nämligen att sitta i sin saccosäck och spela tv-spel. Vidare rappar han om hur han dricker sin öl och somnar i säcken.

Beanbag Chair – Yo La Tengo

Beanbag Chair, av Yo La Tengo, drar svävande metaforiska paralleller till saccosäcken. Istället för att (som till exempel gruppen Tjuvjakt gör i låten saccosäck) skriva tydligt om hur man bokstavligen kan somna i saccosäcken, kan vi lyssnare egentligen bara spekulera om vilken plats saccosäcken har i den här låten.

 

Några rader antyder att saccosäcken symboliserar något härligt och bekvämt som förstörs. Den återkommande raden ”So burn down the fireman’s fair”, kan tolkas som att låten även präglas av viss ironi. När alla brandmän besöker marknaden, finns det ju ingen som kan komma och undsätta dem.

Gruppen Yo La Tengo är känd för sin indierock och varit verksamma länge. Deras karriär, som startade i New Jersey i USA, sträcker sig ända från 1984 till dagens datum. Huruvida det blir någon till låt om saccosäckar eller inte får framtiden utvisa.

Stereolab – Neon Beanbag

Bara gruppnamnet och låttiteln tar en nästan tillbaka till 90-talet. Till en klubb fullpackad med människor, neonljus, hög musik och, just det – beanbags. Den här låten om saccosäckar är lekfull, poppig och framförallt – experimentell.

Gruppen bakom låten, Stereolab, grundades i London i början av 90-talet och var verksamma fram till 2009 då de slutligen splittrades. Gruppens övriga låtar går ungefär i samma stil. Förutom det nästan typiska 90-talssoundet, hämtar de också en hel del från 60-talet vad gäller låtuppbyggnad. Lägg därmed till gruppens egna experimenterade och du får en skön mix som heter Stereolab. En låt som är utmärkt att lyssna på när man drömmer sig bort i saccosäcken.

Beanbags (Original Mix) – Dean Reid

Beanbags, av Dean Reid, är en snabb och experimentell låt i electro-stil. Låten börjar med ett hårt trumbeat i ett snabbt tempo, varpå en dundrande gitarr kommer in efter dryga minuten.

Att hitta en tydlig referens till den här låten är svårt. När gitarren tuggat sitt riff i ungefär en halvminut, kommer industriella synthar in som nästan får en att tro att det är den tyska rockgruppen Rammstein som ligger bakom låten. Skillnaden är främst trummorna, som är digitala i det här fallet. Inte heller finns det någon som lägger sång på tracket. Klart är att det troligtvis är en mycket frisk fläkt på dansgolvet.

Beanbag – Johnny and the Hurricanes

Med hänsyn till det faktum att Johnny and the Hurricanes var ett instrumentalt band, hade de förvånansvärt många hits. Vanligtvis är just sången och texten en stor anledning till att en hit blir en hit. Istället för sång är det dock istället saxofonen som får tala, som spelas av frontmannen Johnny Paris.

Låten Beanbag är inget undantag från gruppens vanliga sound. Ett intro med bland annat gitarr, trummor och bas skapar ett komp där de mesta av utrymmet lämnas till saxofonen. Det här följs sedan av ett parti där en el-orgel tar över saxofonens plats, innan saxofonen kommer tillbaka igen.

billliga saccosäckar

Karriärens uppgång

Johnny and the Hurricanes kommer från Toledo, en lite mindre stad i delstaten Ohio i nordöstra USA. Bandet har haft en rad olika hits. Främst var det i Storbritannien, under 50- och 60-talen, som bandet nådde sina framgångar.

Karriären tog fart på allvar för bandet när de skrev kontrakt med Harry Balk och Irving Michahnik på Twirl Records. Strax efter spelade de in låten ”Crossfire” i en tom bio – och succén var nu ett faktum. Låten spelades i hela USA, och den peakade på plats 23 på den amerikanska topplistan.

Sålde i en miljon exemplar

Framgångarna med singeln Crossfire var dock bleka med vad som skulle komma. Efter att ha lämnat Twirl Records och gått över till Warwick Records, fick de än mer uppmärksamhet genom sin instrumentala version av låten ”Red River Valley”, som de döpte till ”Red River Rock”. Red River Rock gick bra på båda sidor Atlanten, med en femteplats i USA och en tredjeplats i Storbritannien. Singeln sålde i över en mijlon exemplar och satte sannerligen Johnny and the Hurricanes på kartan.

Fun fact: På en Europaturné spelade bandet på en liten klubb vid namn ”Star-Club” i den tyska staden Hamburg. Som förband spelade The Beatles – ett då litet och anonymt band. 

Celtec Twins – Procrastinate the Stinky Beanbags

Just electro-genren verkar ha en förkärlek till att göra låtar om sittsäckar. Precis som låten ”Beanbags (Orginial Mix)” av Dean Reid (se ovan), är den här låten up-beat, elektronisk och har ett ganska hårt sound. En annan likhet med den är att den är instrumental.

Där slutar dock likheterna. Medan ”Beanbags (Original Mix)”, präglas av ett ganska industriellt sound, med Rammstein-liknande synthar och distade gitarrer, har den här låten lite mer modernare ljud.

”Procrastinate the Stinky Beanbags släpptes genom singeln ”Benediction / Procrastrinate the Stinky Beanbags” 2008. Låten har än så länge ganska få spelningar på Spotify och har inte rönt några större framgångar. Kanske blir den känd för allmänheten i framtiden? Vi hoppas att ni som gillar electro får upp ögonen för den i alla fall.

Pass a Beanbag – Denise Gagne

Låten ”Pass a Beanbag” slutar lika fort som den börjar. På endast 21 sekunder tas man från låtens början till dess slut. Låten är minimalistisk; efter en runda av ett plock på akustisk gitarr, kommer Denise Gagnes sång in. Det är endast gitarren och sången under hela den 21 sekunder korta låten. Texten går ungefär såhär:

Pass the Beanbag ’round the circle

Don’t you let it fall

I dont want to have a beanbag

When the music stops 

Låten ligger på albumet ”Singing Games Children Love Volume 3”, och riktar sig mot de lite yngre lyssnarna. Den här låten kan passa bra att spela till den lille som precis fått sin första saccosäck – även om de troligtvis syftar på lite mindre beanbags än dem man brukar sitta i.

Saccosäckar med fårskinn  Saccosäckar att ha ute

Beanbag Chair – Heather Lynne

Det finns inte mycket information att hitta om den här artisten. Klart är att det är en ganska ung artist som sjunger och att låten släpptes redan 2003. I låten liknar hon sin religion med en saccosäck. Det här märks tydligt i bland annat refrängen, där hon sjunger:

 

But Jesus, you are like a beanbag chair

I toss you all of my weight and kick my feet in the air

So comforting, you’re always there

And Jesus, you’re like a beanbag chair 

Refrängen får sitt sammanhang av första versen, där hon beskriver hur vardagsstressen kan bli lite för mycket ibland.

I get so overwhelmed sometimes

With Children, school, and church and life

I want to stop, and take a break

And find some place I can not think 

Kort sagt sjunger hon om hur saker tynger henne i verserna. I refrängen beskriver hon dock hur hon kastar sig av den tyngd hon har på axlarna genom sin tro på Jesus.

Låten är den tolfte av 14 spår på skivan ”Light as a Feather”, som överlag har en stark koppling till det religiösa.  Det fjärde spåret är till och med en vers uppläst från bibeln, med endast lite bakgrundsmusik för att sätta stämningen.

Kontentan av låten tycks vara att hon använder sin tro som en saccosäck, det vill säga ungefär som en oas, där alla vardagsproblem och stress inte spelar någon roll för en liten stund. Hon är nog inte ensam om att använda varken saccosäckar eller religion i det syftet.

Beanbag Christian – Goliath Down

Precis som med låten ”Beanbag Chair” (se ovan) av Heather Lynne, sjunger sångerskan om sin religion och använder saccosäckar som metaforer. Bland annat sjunger om hur hon inte vill vara en ”beanbag christian”, vilket kan tolkas som att hon inte vill vara oengagerad i sin tro. Istället vill hon aktivt stödja Jesus och sprida ordet till alla runtomkring henne.

Låten släpptes 2011 på albumet ”Goliath Down”, och är det femte spåret av tio låtar. Överlag märks en tydlig koppling till det kristna och det religiösa på skivan – men ändå med en ganska ungdomlig ton. Till exempel finns låten ”Munchies for the Masses” (ungefär godsaker till mässorna) vilket är ett tydligt exempel på det.

Goliath Down verkar inte längre vara lika aktiva som de brukade vara. Deras sociala medier har det senaste året mest använts för att marknadsföra en bok skriven av sångerskan. Senaste spelningen verkar ha ägt rum 2013.

laga sittsäck

Pulco – Beanbags

”Beanbags” av Pulco, på albumet Small Thoughts, är en lugn låt i en något alternativ tappning. Ovanpå ett automatiserat beat ligger en mjuk akustisk nylonsträngad gitarr, vilka tillsammans ackompanjerar Pulcos luftiga och vemodiga sång.

 

Pulco är resultatet av ett soloprojekt. Efter att Ash Cooke lämnat det Walesiska indiebandet Derrero, har han fortsatt att göra musik på egen hand. Enligt en musiksida har han undvikit de stora scenerna för att istället bara uppträda live när det verkligen finns något nytt att säga. Det sägs också att han har en förkärlek till det enkla och det som är indiependent. Det här visar han just genom skivan Small thought, som låten Beanbags är med på. Till sin hjälp har han bland annat använt sig av iPhone-appar och leksakssynthar för barn på inspelningarna.

Songs By Heart: Beanbag, Beanbag

”Songs By Heart: Beanbag, Beanbag” är en låt som bör uppskattas av de mindre lyssnarna. Låten ligger på skivan ”Just 4 Kids – 150 Songs Just 4 Kids” och är alltså en av hela 150 låtar i samlingen. Låten syftar dock på de lite mindre bönsäckarna som kan kastas och lekas med, snarare än de större sittsäckarna som används för att sitta i. Texten börjar såhär:

Beanbag, Beanbag

Play a game of Beanbag

Toss it first to Jerry, Lee

Then to Bonnie, then to me

 Passar perfekt för de lite mindre, och kan uppmana till lek och stoj – både med de mindre och de större bönsäckarna.

Beanbag – Bode V

”Beanbag”, av Bode V, är en tung och rå låt i elektronisk stil. Låten domineras av bas; både mjuk, subbig bas och mer högfrekvent och ”sågig” bas. ”Beanbag” passar utmärkt till dansgolvet – i alla fall om det är lite tuffare och klubbigare stämning man är ute efter.

Artisten har endast släppt singlar genom sin karriär. Att släppa singlar, snarare än hela plattor, är något som har blivit allt mer populärt på senare år. ”Beanbag” är alltså släppt som en egen singel, och kom 2016. De övriga singlarna från Bode V går i en mycket liknande stil, där bas och trummor ofta är huvudingredienserna i låtarna.

 

Mer kommer framöver