MUSIK – ”Saccosäck” av Tjuvjakt

 

fatboy reklam”I min saccosäck, baby du och jag – tänkte att vi kunde lira Mario Kart hela dan”.

Gruppen Tjuvjakt,  som fick sitt genombrott med låten Tandtråd, har bland annat uppmärksammats för sina texter som ofta hyllar det som är bra, istället för att dissa det som är dåligt som annars är vanligt i hip-hop.

I låten Saccosäck beskriver en av gruppens rappare hur han, istället för att träffa tjejer och festa, väljer att helt enkelt somna i saccosäcken. Efter ett intensivt spelande framför Tv:n med en dejt, avslutas nämligen kvällen på följande sätt:

”Och jag släcker dig som en brandkår                                                                                                                 

I min lilla påse Elk Brews, rom och gin
Sätter mig i saccosäcken

Och somnar in”

Huruvida just detta skulle vara bra eller dåligt varierar nog dock kraftigt från person till person.

Följde upp genombrottssingel med EP

Hip-hop-kollektivet utgörs av medlemmarna Arvid Lundquist, Jesper Swärd, Olle Grafström, och Fredrik Woodz. Efter genombrottssingeln Tandtråd följde de upp succén med några fler singlar och sedermera en EP – Vems värld är det här? – som mottogs mycket väl i flera musiktidningar och bloggar. Det är inte bara kritikerna har tagit emot deras musik väl, utan också fansen och den breda massan.

Har växt i popularitet

Saccosäcklåten har i skrivande stund (april 2016) nära två och en halv miljon spelningar på Spotify, medan visningarna på Youtube endast har hunnit stiga till det lite mer blygsamma 11 000 visningar. Troligen beror skillnaderna i spelningar via de olika plattformarna på att gruppen inte har släppt någon musikvideo till låten.

I övrigt är det låten Tandtråd, genombrottssingeln, som har nått den svenska mainstream-sfären på riktigt. Med 11 miljoner spelningar på Spotify och över en halv miljon visningar på Youtube, är det svårt att dra någon annan slutsats.

Tjuvjakt ”Saccosäck” är en av de låtar som ingår i vår Spotifylista ”Saccosäckar”